De zin en onzin van de babyfoon

dinsdag 8 januari 2013 10:13:04 Europe/Berlin

Vorige week was ik op kraamvisite bij jonge ouders, de baby was pas drie weken oud. Hij had net gedronken en lag tevreden op de arm van papa. Korte tijd later werd hij naar bed gebracht en ik dacht in alle rust van mijn beschuit met muisjes te kunnen genieten, toen ik door de babyfoon, die een directe verbinding had tussen de woonkamer en de babykamer, een zacht gepruttel hoorde van de baby. Al gauw merkte ik dat de ouders ongerust werden, want ze hoorden de baby… Alsof dat niet volstrekt normaal is.

Als ervaren moeder, oma en kinderarts heb ik uitgelegd, wat het nut van een babyfoon is: gebruik de babyfoon alleen als u even de deur uit moet en een lieve buurvrouw wil even opletten vanuit haar eigen huis. Of als u als jonge en dus oververmoeide ouders een avondje weg wilt en dezelfde lieve buurvrouw wel op wil passen. Dat is een logisch en nuttig gebruik van een babyfoon.

Maar waarom moet men in de woonkamer elke zucht van de baby horen? Wat is normaal gedrag van een jonge baby? In principe mag een baby met een volle buik, een schone luier en een lekker warm bedje best een poosje liggen huilen, pruttelen of af en toe een keer niezen of een kreetje slaken. Over het algemeen valt hij dan binnen een kwartiertje wel in slaap. Blijft de baby huilen, kijk dan even of er geen vieze luier is, verschoon hem zo nodig en leg hem terug in de wieg of het bedje. U zult merken, dat dat in de eerste weken soms wat moeilijk gaat, want het jonge gezin moet een zeker ritme ontwikkelen. Maar de aanhouder wint, en dat moet niet de baby zijn, maar de ouders.

Maar wat is nu de onzin van de babyfoon? Dat u allerlei geluidjes hoort die erop wijzen dat er een heel gezonde baby in zijn bedje ligt en zo zijn eigen manier heeft om in slaap te komen. In het algemeen kan gezegd worden dat een huilende baby niet ernstig ziek zal zijn, als hij nog zoveel energie heeft om te huilen.

Tot slot nog een tip om de ‘ernst’ van de situatie in te schatten van een huilende baby: als u hem huilend aantreft in zijn bedje en hij heeft geen honger (want hij heeft minder dan een uur geleden nog gedronken) of een vieze broek, en hij stopt met huilen als u hem eruit haalt, leg hem dan na een knuffel gewoon weer terug, want die kleintjes hebben snel door hoe ze extra aandacht kunnen krijgen. En ze lijken te weten hoe (over)bezorgd de jonge ouders meestal zijn.

Labels:
Geplaatst in Moeder Baby door

Nicolet Klaaysen

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden