Het geheim van ouderen die lang zelfstandig wonen

dinsdag 1 juli 2014 14:46:34 Europe/Berlin

Deze groep ouderen lijkt anders te denken, anders te leven. Ze ogen vitaler. Bij mij in de straat woont er zo’n stel van ver over de tachtig. Ze vertelden mij onlangs: “We willen de regie over ons leven houden. Natuurlijk hebben we lichamelijke beperkingen, maar met een aantal hulpmiddelen redden wij het prima. Onze zoon komt een keer per maand langs om de grote klussen in de tuin te doen en we hebben hulp voor het zware schoonmaakwerk, maar de rest doen we allemaal zelf.”

 

Uit onderzoek van A. Sonnevelt en F. Bakker is gebleken dat het geheim voor een goede gezondheid op hoge leeftijd te maken heeft met zes gezondheidsvoorwaarden. De belangrijkste is een zinvol leven. Dit kan ook iets heel simpels zijn. De andere vijf zijn: ondersteunende relaties, positief denken, regelmatige herstelmomenten, voldoende beweging en optimale voeding.

 

Het koppel uit mijn straat is het levende bewijs. “Wij halen zo veel plezier uit onze tuin! En als we moe zijn van het tuinieren, gaan we een dutje doen ’s middags. Onze kinderen zijn natuurlijk ook heel belangrijk voor ons, al zijn ze hier niet elke week. Daarom is het extra fijn dat we goed contact hebben met buurtgenoten. En wat betreft voeding: wij zijn niet van kant en klare pakjes en zakjes uit de supermarkt.” Ik hoop maar dat ze nog heel lang zelfstandig kunnen blijven wonen in mijn straat!

Geplaatst in Moeder door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden