Het lege nest gevoel

woensdag 4 juni 2014 09:11:24 Europe/Berlin

De emoties die u voelt worden veroorzaakt door het afscheid nemen en het loslaten. Het afscheid nemen van de kindertijd, van het zorgen en verzorgen, van uw kind die nu echt volwassen en zelfstandig is, maar ook het loslaten van degene waar u in al die jaren een band mee hebt opgebouwd, de ouder-kind relatie. Het is dus niet zo gek dat het uit huis gaan van uw kind emoties met zich meebrengt. Voelt u zich dus niet schuldig. En denk zeker niet dat u de enige bent of dat het vreemd is dat u zich zo voelt.

 

Ook Frida overkwam het lege nest gevoel. Terwijl ze nooit had gedacht dat zij zich zo zou voelen. Haar beide dochters gingen binnen korte tijd het huis uit. De een om een vervolgstudie in Duitsland te gaan doen en de ander om te gaan samenwonen met haar vriend. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik het heel moeilijk vind om over te praten. Ik durf dit bijvoorbeeld niet te vertellen tegen een vriendin. Ik heb het er laatst wel met mijn man over gehad, maar die wuift mijn verhaal weg met opmerkingen dat ik me niet zo aan moet stellen. Maar ik heb het gevoel dat ik mijn leven weer opnieuw vorm moet geven.”

 

Al wandelend en pratend realiseert Frida zich dat haar hele weekindeling om de kinderen heen gebouwd was. Al ging ze werken, sporten of uit eten met een vriendin. “Ik ben zo gewend aan het ritme van de kinderen, het ritme van een gezin, dat het heel raar voelt dat ik geen rekening meer met hen hoef te houden. Het voelt leeg in huis, zonder hun vrienden, hun ruzies, hun vuile was en hun gezellige praatjes.” En dat is logisch. Maar nu is het voor Frida belangrijk om te erkennen dat haar opvoedtaak erop zit. Haar missie is geslaagd. Haar kinderen leiden vanaf nu een eigen, zelfstandig leven. En toch knaagt er iets van binnen: een leegte.

 

Door het onderzoeken van haar levenswaarden weet Frida te benoemen waar die leegte vandaan komt. “Het is misschien raar, maar ik voel een soort doelloosheid en ook eenzaamheid. En dan vooral als ik thuis ben. Ik heb besloten op zoek te gaan naar een nieuwe dag- en weekindeling, gericht op mijzelf en mijn man. Om de eenzaamheid te verdrijven – die vooral komt doordat ik de gezelligheid in huis mis van die twee meiden – ga ik oude hobby’s weer oppakken. Ik ben gek op schilderen en mozaïeken, dus ik heb me ingeschreven voor twee cursussen, zodat ik nieuwe mensen ontmoet en een energieboost krijg. Ik heb hier eigenlijk nooit tijd voor gehad of, eerlijk gezegd, niet gemaakt omdat ik het zo fijn vond om er te zijn voor mijn dochters als ik thuis kwam uit mijn werk. Ik ga de leegte die ik voel positief invullen en het ervaren als vrijheid. En dat betekent leuke, nieuwe dingen doen op tijden die ik zelf kan bepalen. Dat geeft mij vast het duwtje in de rug om uit die negatieve gevoelens te komen, dat lege nest gevoel. Het is tijd voor een nieuwe levensfase!”

Geplaatst in Moeder door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden