Tijd tekort

vrijdag 9 augustus 2013 09:57:03 Europe/Berlin

Negen op de tien moeders die bij mij komen voor coaching, ervaren een tekort aan tijd. Het liefst zouden ze zien dat er meer dan 24 uur in een dag zitten, zodat ze zich niet zo opgejaagd voelen. Extra tijd lijkt dé oplossing voor alle stress! Ik vraag hen dan: “Stel je eens voor dat je er vandaag opeens drie uur extra bij krijgt om een boek te lezen, te sporten, je werk af te maken of de kast op te ruimen. Wat zou je dan gaan doen?” Al pratend realiseren ze zich dat ze in eerste instantie heel blij zijn met die extra uren, maar al snel krijgen ze het besef dat ook die uren vol lopen met allerlei activiteiten en kleine dingetjes die nog gedaan moeten worden.

Let op het woord ‘moeten’. Veel moeders vertellen dat ze zich verantwoordelijk voelen voor heel veel (zorg)taken in en om het huis. En die maken dat ze altijd bezig zijn. En voor hun gevoel moeten deze zaken voorrang krijgen, voordat ze zichzelf tijd gunnen voor dat ene boek of voor dat dagje sauna. Vaak gaan ze maar door en voordat ze het weten is die drie uur ook weer gevuld en ervaren ze alsnog die tijdsdruk!

Uit de gesprekken blijkt dus dat die drie extra uren toch niet de oplossing voor alle stress zijn. Maar wat dan wel? Denk eens terug aan de vakantietijd: u was toen honderd procent aanwezig bij wat u deed en u nam de aandacht voor de dingen die u (en uw gezin) écht graag wilde doen. U maakte keuzes voor dingen die u op dat moment belangrijk vond en waar u uw tijd graag aan wilde besteden. Op die manier maakt u veel bewuster mee wat er gebeurt; samen met de kinderen, met de familie of alleen. De kwaliteit van tijd neemt toe en zo krijgt u een heel andere tijdsbeleving die ervoor zorgt dat u niet meer het gevoel van tijd tekort ervaart. U voelt zich weer baas over uw eigen tijd!

Geplaatst in Moeder door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden